2012. szeptember 21., péntek

Brownie, az édes

Ma úgy megkivántam, hogy egyek egy kis brownie-t fagyival. Még Kanadában az Unokatestvérem ismertette meg velem, brownie fagyival, apple pie fagyival. Mmmmm... imádom mindkettőt!

A bolti vagy amolyan dobozos brownie-k nekem túl édesek. Általában ez a gondom a legtöbb kész süteménnyel, hogy túl édesek, vagy mű izük van és emellett tele van mindenféle adalékkal. Ennek a gondolata valahogy rontja az élvezeti hatást.

A netről elkezdtem vadászni a brownie recepteket, mind rettentő sok cukrot ir. Végül a következő arányok mellett döntöttem:

12 dkg olvasztott vaj
16 dkg cukor (az átlag receptek 30 dkg-ot irnak)
1 teáskanál vanilia aroma
2 tojás
9 dkg liszt
4 dkg kakaópor
csipet só
csipet szódabikarbóna
9 dkg 70%-os csokidarabkák
5 dkg apróra vágott dió

A mértékegységek azért lettek ilyenek, mert a legtöbb amerikai recept cup-ban, vagyis amolyan bögrékben adja meg a receptet, valamint ez egy kis adag, mivel rajtam kivűl más nem nagyon fogyasztja és szerintem frissen jó. 

Én nem tartottam be a folyamatot, amit a legtöbb helyen irnak, egyszerűen szerettem volna túlesni rajta és minél gyorsabban. A sütőt 180 fokra előmelegitettem. Mindent beleraktam egy tálba, kivéve a csokidarabkákat és az apritott diót. Alap fokozaton összekevertem a kézi robotgéppel, hogy jól elkeveredjenek a hozzávalók. Végül kanállal hozzákevertem a csokidarabkákat és a diót. Kivajaztam egy kisebb, csattos tortaformát, bele a masszát, kicsit elegyengettem, hogy nagyjából egyenletes legyen a felszine és fél órát sütöttem. Hagytam kicsit hűlni, majd csattos oldal le, szeletke a tányérra, mellé fagyi. :) 
Nagyon jól esett (igyekszem hamarosan képet is rakni, remélhetőleg nem falom fel idő előtt), de a következő adag cukormennyiségét tovább csökkentem. Mivel a fagyik is megfelelően édesek, nekem ez igy még mindig túl tömény volt. Természetesen szivesen áldozom fel magam az elkövetkező tesztsütéseknek. Azt hiszem legközelebb "9-es számrendszerben" adagolok. 9 deka vaj, cukor, liszt, csokidarabka. Az eredményről majd beszámolok.

Ha esetleg valakit érdekel az általános folyamat:
Általában első lépésként kikeverik az olvasztott vajat a cukorral, vaniliaaromával. Hozzáadják a tojásokat, jól kikeverik. Következő lépésként beleszitálják a lisztet, kakaóport és hozzáadják a sót, szódabikarbónát és ismét jó kis mixelés következik. Legvégül belekeverik a csokidarabkákat, mogyóró vagy diódarabokat, ez szabadon választható. Volt ahol meggyet is ajánlottak. 
Tálaláshoz is lehet többféle variáció, fagyi, lekvár, egy pohár friss, hideg tej, tejszinhab, kinek mi a vágya. :) Van aki csokikrémmel bevonja,variálni tetszés szerint lehet. :)
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése