Mikor elkezdtem a blogot igazából főként recepteket szerettem volna feltölteni. Csak valahogy mindig előbb ettük meg, mint elkészülhetett volna a fotó. :) A receptek többsége a könnyű kategóriába fog tartozni, amolyan kezdő szint.
Most végre sikerült megállnom, hogy ne egyek, hanem előbb fotózzak. Mivel már neki készülődtem az evésnek és utána jutott eszembe a fotózás, igy a répa, krumpli, gombóc kissé össze van törve benne villával. Levest nem is olyan könnyű jól lefotózni.
Hozzávalók:
6-7 szál sárgarépa
5-6 közepes burgonya
1 kisebb fej hagyma
1 cikk a zellergumóból
1 paradicsom
1 fél paprika
szegfűszeg
vegeta
bors
őrölt bors
só
majoranna
kurkuma
petrezselyem
étolaj
viz
A húsgombóchoz:
0,5 kg darált hús
kb. 3 evőkanál főtt rizs
só
bors
paprika
A répát, krumplit megpucolom. Ha van időm a répát karikázom, ha nincs 4-5 centis darabokra vágom. A burgonyát felkockázom. Nem tudom milyen felindulásból, de öntök egy kis étolajat a fazékba, rádobom a répát és mikor kezd melegedni az olaj, átforgatom a répát pár percig. Rádobom a krumplit és felengedem vizzel. A hagymába beleszúrok 2-3 szem szegfűszeget (Anyukám csinálja igy) és a zellergumóból vágott kis cikkel együtt beleteszem a fazékba. Hozzáadok egy paradicsomot félbe vágva és egy fél paprikát, amit bevagdosok. Ezután jöhetnek a fűszerek, izlés szerint. :) Anno nem kedveltem ezt a kifejezést, de tényleg az embernek kell rájönni miből mennyit tegyen bele, mert ahány ház, annyi szokás, mindenki másképp szereti.
A fedőt kicsit félrecsúsztatom és hagyom főni.
Mig a zöldségek megpuhulnak, addig megfőzöm a cérnametéltet és elkészitem a húsgombócot. A darált húst (általában csirkét) összekeverem a rizzsel és fűszerezem. Az általam megadott fűszerezés igen könnyed, aki pikánsabb verzióra vágyik bátran variáljon a fűszerekkel. A mi darált husink nagyon finomra van darálva, igy nem nagyon kell hozzá tojás, hogy összeálljon.
Amikor a répa már puha, akkor egy kanállal kis gombócokat formálok és beleteszem a levesbe. Ekkor hozzáadom a petrezselymet is, amit megmosok, kicsit megdörzsölök a kezeim között és beleteszem. Mikor felúsznak a gombócok a leves tetejére még átrottyantom és utána késznek nyilvánitom.
Mikor a tányérba szedem, én szeretem frissen, apróra vágott petrezselyemmel megszórni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése